De ervaringen van een Digital Marketing Trainee bij JijOnline

Jean-Paul volgde van november 2018 tot april 2019 het traineeship ‘Digital Marketing Strategie’ bij JijOnline. In dit artikel vertelt hij hoe hij dit heeft ervaren, wat hij er van geleerd heeft en wat de traineeship hem persoonlijk heeft gebracht.

Wie ben je en waarom heb je gekozen het voor een traineeship bij JijOnline?

Ik zal mij even kort voorstellen aan de lezer: Mijn naam is Jean-Paul Klerks. Momenteel studeer en woon ik in Nijmegen waar ik Bedrijfskunde studeer aan de Radboud Universiteit. De groei van bedrijven heeft mij altijd gefascineerd. Toen het mij duidelijk werd dat online marketing daar tegenwoordig een heel grote rol in speelt voor de meeste bedrijven, ben ik me daar verder in gaan verdiepen. Al snel werd deze interesse een obsessie waarvan ik dacht: “Hier moet ik iets mee gaan doen”.

Ik heb toen besloten om van mijn lang gekoesterde droom realiteit te maken. Ik ben gaan ondernemen. Tegenwoordig help ik met Online Marketing Held B2B bedrijven aan meer online resultaat. Het traineeship kwam eigenlijk direct in deze startfase op mijn pad.

In eerste instantie kwam ik bij JijOnline terecht als klant. Ik wilde mijn back-end ‘skills’ verder ontwikkelen en JijOnline heeft mij daar toen bij geholpen. Na een paar leuke gesprekken met Christiaan en Sebastian vroegen ze of het mij interessant leek om een traineeship bij hun te volgen. Wat voor mij doorslaggevend was om te kiezen voor het Digital Marketing traineeship was de combinatie van theorie en praktijk. Ook waren Sebas en Chris bereid te kijken naar mijn leerdoelen als ondernemer. Al bij al zag ik dat het me heel veel ging brengen.

Kun je eens terug gaan naar het moment voor de start van je traineeship en schetsen wat je er toen van verwachtte?

Voor de start van het traineeship stond ik er open in met het gevoel dat ik erg veel zou gaan leren. Wat ik ook wel verwachte van het traineeship was het krijgen van meer inzicht tussen strategie en executie op het gebied van online marketing. Daarnaast had ik voor ogen een aantal technische zaken te leren en meer kennis te krijgen van processen, handige tools etc.

In hoeverre zijn deze verwachtingen uitgekomen?

Mijn verwachtingen zijn zeker uitgekomen, maar er is nog meer gebeurd. Ik ben groter gaan denken als ondernemer. Gedurende het traineeship ben ik gegroeid in de manier waarop ik de maximale potentie kan halen uit klantcases en al tijdens m’n eigen sales proces kan inzetten op waardetoevoeging. Eerst dacht ik: “Iedere klus binnenhalen is mooi meegenomen”. Nu denk ik daar heel anders over en richt ik me veel meer op klanten die goed bij me passen. Dat is persoonlijk wel een van de grootste ‘wins’ geweest voor mij.

Kun je 3 punten noemen die voor jou waardevol zijn geweest?

Mogen het er ook iets meer zijn? De punten die voor mij waardevol zijn geweest binnen het traineeship:

  • Zelfverzekerder geworden, bijvoorbeeld in sales gesprekken
  • Groter gaan denken als ondernemer
  • Ik ben meer gaan aanpakken/doorpakken in plaats van te veel in m’n hoofd te blijven zitten met plannen
  • Meer praktische- en technische kennis opgedaan, bijvoorbeeld op het gebied van PPC advertising
  • Inzicht krijgen in het proces van online marketing en inbound marketing, de samenhang tussen dingen
  • Marketing, sales en support gaan zien als een gestroomlijnd proces dat regelmatig elkaars feedback nodig heeft

Kun je 3 verbeterpunten noemen binnen het traineeship?

Poeh. Moeten het er echt 3 zijn? Vind ik een lastige vraag. Wat ik nog wel tof zou vinden om als onderdeel terug te zien in het traineeship is de integratie van verschillende kanalen. Denk hierbij aan het aantrekken van bezoekers via SEA en deze bezoekers vervolgens retargeten via social media. De wat meer advanced strategieën op campagne niveau, zeg maar.

Wat heeft het traineeship jou persoonlijk gebracht?

Leren door te ervaren. Door theorie direct te kunnen toepassen in de praktijk en in echte klant cases is het leereffect enorm geweest. Ik ben zelfverzekerder geworden als ondernemer en heb ervaren hoe belangrijk het is om te doen, in plaats van plannen maken. Dit traject heeft in een periode van 6 maanden m’n leercurve met misschien wel 3 jaar versneld.

Zou je het traineeship aan anderen aanraden?

Ja, zeker. Ga ik ook zeker doen. Wel aan iemand die wil leren en wil groeien. Je hebt wel echt een ‘groei mindset’ nodig om het maximale leereffect te behalen. Ook zou ik het aanraden bij mensen die willen leren om hun bedrijf schaalbaar te maken. Ik denk dat met name HBO/WO studenten die tegen het einde van hun studie aan zitten of net afgestudeerd zijn; een goede ‘fit’ zijn. Helemaal als je plannen hebt om je eigen bedrijf op te gaan zetten. Welke studie achtergrond? Ik denk dat met name mindset en de wil om te leren belangrijk is, maar met een achtergrond in bedrijfskunde, marketing of communicatie zit je sowieso wel goed.

Hoe heb je de begeleiding en coaching ervaren?

Wat ik fijn vond aan m’n coach (Chris) was de eerlijkheid en de positieve manier van coachen. Er werd – ook binnen het team – snel geschakeld en er was een goede balans tussen duidelijke afspraken en gezelligheid. Zoals ik eerder al aanhaalde werd er ook heel erg gekeken naar mijn persoonlijke leerdoelen. Regelmatig besprak ik met Chris hoe het hier mee ging. Zijn ervaring heeft ervoor gezorgd dat ik in een korte tijd een stuk groter ben gaan denken als ondernemer.

Heb je verder nog tips of opmerkingen?

Tips? Absoluut. Kansen zien, kansen pakken. Gek genoeg vinden we dat vaak heel erg eng. Sommigen omdat ze zichzelf niet ‘goed’ genoeg vinden, anderen omdat ze bang zijn de ‘verkeerde’ keus te maken. Angst is goed als beschermingsmechanisme maar niet als drijfveer als je het mij vraagt. Wat dit voor jou betekent? Misschien wel dat je een keer naar Chris of Sebas belt, om samen te bespreken naar wat jij kan krijgen én brengen. Wie weet ga je dan net zo een leerzame periode tegemoet als dat ik heb gehad.

Geplaatst in Blog.

Andere berichten