Geplaatst door op 14 Nov 2017 in Blog

Afgelopen maand was ik in Nepal te vinden. Eind vorig jaar besloten dat de Himalayas een mooie vakantiebestemming zou zijn. Het doel van mijn trip: Everest basecamp bereiken. 

Zonder echt te weten waar ik aan begonnen was stortte ik mij in dit avontuur. Gewapend met rugzak en nieuw ingelopen wandelschoenen ging ik het avontuur tegemoet.

Chris en ik maken er een gewoonte van elk jaar in ieder geval 1 keer per jaar de stekker er even helemaal uit te trekken. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Want ik heb 9 van de 15 dagen lopen geen telefoonbereik gehad.

Deze trip gaf me de gelegenheid even helemaal afstand te nemen van de dagelijkse gang van zaken en te reflecteren op het groter geheel. Een proces wat vergemakkelijkt werd door het feit dat ik omringd was door de grootste bergen ter wereld. Die reflectie heeft me een aantal inzichten gebracht die ik graag met je deel. Van die inzichten is de eerste: 1. Trek soms de stekker er helemaal uit.

Het is interessant hoe de dagelijkse gang van zaken soms volledig controle kan nemen van je belevingswereld. Zelfs als je routines en gewoontes er op zijn ingericht dit te voorkomen val je hier af en toe toch aan ten prooi. Soms gebeurt het dan dat zaken die voor de lange termijn niet per sé belangrijk zijn toch veel aandacht krijgen. Het is fijn om om die reden af en toe compleet te ontkoppelen en je omgeving te veranderen. Wanneer je dan terug komt heb je een ander perspectief op dingen en kun je hoofdzaken weer haarfijn onderscheiden van bijzaken. Verfrissend!!

Lopen in de bergen gaat langzaam. Je loopt omhoog, wat veel energie kost en op hoogte is zuurstof ook nog eens schaars. Dat zorgt ervoor dat vooruitgang stapje voor stapje en niet snel gaat. Dat brengt me bij inzicht 2. Langzaam aan kom je er ook.

Veel mensen overschatten wat ze in een jaar kunnen doen en onderschatten wat ze in 20-30 jaar kunnen doen. Langzaam………… aan………… kom………… je….. er… ook. Als je het juiste doel voor ogen houdt en je beweegt de goede kant op kom je er uiteindelijk! Soms gaan dingen niet sneller dan ze gaan en dat is ok.

Dat lopen op de Everest trail gaat trouwens nog wel eens moeizaam. Je loopt eigenlijk alleen op onverharde paden met stenen ongelijkmatig verdeeld over het pad. Na de eerste dag lopen had ik vrij snel door dat ik vooral naar de grond aan het kijken was. Zonde natuurlijk! Daar reis ik niet de halve wereld voor over. Dat bracht me bij inzicht 3. Niet vergeten om je heen te kijken. Het gaat niet alleen om het doel, de weg ernaar toe is minstens zo belangrijk. Vergeet vooral niet te genieten onderweg. Doelen moeten niet verlammend werken maar juist bevrijdend. Als ze wel verlammend werken: Kijk om je heen!! En waardeer wat er daar is.

De enorme hoogte in de Himalaya’s heeft z’n eigen set aan uitdagingen. Je kunt niet te snel gaan en het is verstandig goed te luisteren naar je eigen lichaam. Soms lag ik bijvoorbeeld de halve nacht wakker doordat m’n lichaam bezig was met acclimatiseren. Of dat laatste hoopte ik dan maar. Wanneer moet je wel of juist niet doorzetten? Ik zou liegen als ik zei dat alles van een leien dakje is gegaan. Er is toch zeker een moment geweest waar ik echt goed ziek was en er niet zoveel zin meer in had.

Dat moment was nadat we vanuit Gorakshep om 4 uur ’s ochtends vertrokken waren om de Kalla Patthar te beklimmen. Deze zwarte berg ligt naast Everest basecamp en biedt een prachtig uitzicht over Changtse, Nhuptse en Mount Everest. Om 4 uur ’s ochtends met hoofdlamp op met -7 een berg op lopen vraagt aardig wat doorzettingsvermogen. Halverwege heb ik mezelf meermaals afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was. Tot het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze trip. Zonsopgang op de Kalla Patthar op 5550m+ hoogte. De pracht van de natuur ontvouwde zich toen de lucht achtereenvolgens blauw, paars, oranje kleurde met lichtbanen in verschillende kleuren. De laatste keer dat ik zo van een natuurfenomeen heb genoten was meer dan 10 jaar geleden toen de hele hemel verlicht was door het noorderlicht. 4. De aanhouder wint! Soms moet je goed doorzetten en vertrouwen hebben in het verloop van zaken ook al is het vooraf niet helemaal duidelijk waar je het precies voor doet.

In de bergen hadden we een geweldige gids (vraag hem als je die kant op gaat!!) die op ons lette en ons verzorgde. Hij kende het gebied als z’n broekzak en kon goed vertellen wat ons te wachten stond. Als ondernemer is het niet altijd even makkelijk voor langere tijd weg te gaan. Ook dit jaar kon ik alles maar moeilijk los laten. Toch altijd een spannend moment. Heb ik alles wel goed overgedragen? Ben ik niks vergeten? Is alles duidelijk? Wat ik inmiddels geleerd heb is vertrouwen te hebben in de mensen bij wie je het achterlaat. Gelukkig hebben we bij JijOnline door de jaren heen een goed team gebouwd dat mijn afwezigheid goed kon opvangen. 5. Hoe meer verantwoordelijkheid je geeft hoe harder mensen gaan werken. Belangrijk daarbij is volgens mij dat de mensen aan wie je iets overdraagt zich ook daadwerkelijk verantwoordelijk voelen voor hetgeen aan hun overgedragen is. Sterker nog, mijn ervaring is dat hoe meer verantwoordelijkheid bij hun ligt hoe beter zaken opgepakt wordt.

Het zijn mogelijk open deuren, maar over deze 5 inzichten heb ik tijdens het lopen meermaals nagedacht. Nog even alle 5 op rij:

1. Trek soms de stekker er helemaal uit.

2. Langzaam aan kom je er ook.

3. Niet vergeten om je heen te kijken.

4. De aanhouder wint!

5. Hoe meer verantwoordelijkheid je geeft hoe harder mensen gaan werken.

Zoek je hulp bij de strategie, planning of uitvoering van je online marketing strategie? Wij hebben een team van professionals die jou kunnen ondersteunen, met raad en daad. Uiteraard met bovenstaande inzichten in het achterhoofd. Neem contact met ons op en we kijken samen wat de beste volgende stap is.

Sebastian is mede-oprichter van JijOnline en helpt organisaties graag met hun online marketing strategie. Schuwt moeilijke vragen niet. Veel bezig met growth driven design, funnels, conversieoptimalisatie, content strategie en buyer persona’s. In het weekend te vinden op de racefiets.